Логін:
Пароль:

Сайт села Глибоке

Календар
«  Березень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Міні-чат
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2009 » Березень » 5 » Заробляємо на власній земельный ділянці, або як заробти в селі
08.49.49
Заробляємо на власній земельный ділянці, або як заробти в селі

nullБагато киян, вихідці з сіл, відчувши на собі згубне дихання кризи, стали замислюватися про повернення на малу батьківщину. Там, принаймні, не доведеться віддавати половину «урізаної» зарплати за оренду житла. Тим більше, якщо з розумом розпорядиться нажитими за час столичного життя грошима, в регіонах можна заснувати досить прибуткову справу. Конкурентів немає, покупців – теж. Село привабливо для ініціативних людей, в першу чергу відсутністю великої армії конкурентів, яких в місті достатньо. Відкривати новий бізнес в селі можна, навіть маючи мінімальні фінансові заощадження. «Грошовий поріг входу в кожен конкретний бізнес в місті вище, ніж в селі, - говорить директор брокерської бізнес-компанії «ІнтерКредіт» Віталій Гужва. - На практиці це означає, що в селі зараз можна відкривати новий бізнес навіть з невеликою по мірках міста сумою стартового капіталу – від $10 тисяч». За словами пана Гужви, найпопулярніший вигляд бізнесу, який реально працює в селі, - це торгівля. Якщо біля села знаходиться жвава траса, відкриття кафе або ресторанчика – відмінна і перспективна ідея. Єдина проблема – бізнес доведеться організовувати «з нуля». На придбання готового підприємства розраховувати не варто. Доля виставлених на продаж ресторанчиків і магазинів в сільській місцевості сьогодні складає всього 10% від всієї кількості сільських бізнесів, що продаються. До того ж, ціни на подібні об'єкти вельми сильно завищені. Ідеальний цей бізнес для тих, чий будинок знаходиться в жвавому місці, оскільки найскладніше при відкритті кафе – виділення землі. У останньому з бізнесом проблем не виникає. Правда, і на високі прибутки сподіватися не варто. Якщо в закладі працюватиме сам власник з сім'єю і при цьому вести скромне життя, «кафешка» або магазинчик окупляться за термін від року до трьох років.

В землероби не сунься. А ось займатися фермерством експерти однозначно не радять. За словами президента Асоціації фермерів і приватних землевласників Івана Томича, вирощування зернових приносить дохід лише в тому випадку, якщо обробляти площі понад 1 тис. гектарів. Зрозуміло, що жодній сім'ї впоратися з таким величезним полем не удасться. Тому доведеться наймати працівників, а ще купувати техніку для обробки поля. По словах І. Томича, сунутися в агаровий бізнес можна, лише маючи в кишені як мінімум 2 млн. грн. Друга проблема для фермера – кредитна політика в Україні. Ціна кредиту – близько 30%, що нереально для сільського господарства. Звичайно, можна сподіватися на державний фонд підтримки фермерських господарств. Але, за словами пана Томича, навіть рекордні 226 млн. грн., які поступили до фонду цього року, недостатні для підтримки всіх фермерів, що мають потребу. Крім того, фермер ризикує потерпіти збитки від несприятливої погоди. Наприклад, навесні поле з майбутнім урожаєм може затопити.

Свиня – друг людини. Реалістичніший проект – свинарство. За словами Івана Томича, сьогодні це один з найвигідніших бізнесів в Україні. «Враховуючи цінову політику на фуражні культури в 2008-му році – початку 2009 років і реалізаційну ціну свинини, гарантовано можна мати 200% доходу», - упевнений експерт. Причому, для того, щоб збудувати хлів, купити корми і 50 голів свиней хватить 200 тис. грн., а щоб доглядати тварин буде досить сил трьох чоловік.

Правда, потрібно враховувати, що дохід буде отриманий лише після забою – через шість місяців. А в цей час теж за щось потрібно жити. Хоча, на думку пана Томича, найскладніше в тваринництві – непередбачуваність цін на продукцію. «Якщо сьогодні виробництво свинини вигідне, то чи буде воно приносити великі доходи в 2010 році - велике питання, – вважає фахівець. – Готуючи бізнес-план на декілька років, неможливо прогнозувати цінову політику, адже вона міняється як погода».

Все в комплексі. Взагалі, на одностайну думку опитаних експертів «ВГ», щоб заробляти в селі гроша, потрібно одночасно займатися декількома бізнесами. Класичний варіант – пакет з «зеленого туризму», зарибненого ставка і реалізації продукції народних промислів. Як запевнив нас менеджер Союзу сприяння розвитку сільського зеленого туризму в Україні Василь Вовк, сьогодні сільська краса вельми зажадалася гостям з Канади, Польщі і Словаччини.

Причому реально здати практично будь-який будинок. Головне «розкрутити» садибу на спеціалізованих сайтах в Інтернеті і придумати цікаву програму для проведення часу. До речі, на думку фахівця, ніж екстравагантнішою вона буде, тим краще. Так, туристи готові доплачувати за можливість покосити на лугу у господаря сіно або зорати поле на тракторі. Власник сільського будинку із зручностями може розраховувати на щоденний дохід від турбізнесу в межах 200 грн. Правда, це станеться лише опісля декілька років, необхідних для «розкручування» садиби, і в літній час. Зате осінню гроша принесе продаж риби. Ця справа не вимагає особливих витрат і праці. Весною необхідно узяти в оренду ставок (від 5 тис. грн.), купити мальків і корм для риб (від 10 тис. грн.) і в кінці літа виставити охорону (зарплата охоронця - від 800 грн. в місяць). Реалізувавши восени рибу на столичних ринках, можна отримати 150-200% доходу.

А як доповнення до туризму і рибного промислу можна зайнятися продажем виробів з плетеної лози, різьблення по дереву, домотканих килимів. «Якщо в Закарпатті люди займаються такими видами діяльності, то в більшості областей України – ні, - говорить в.о. президента Союзу підприємців малих, середніх і приватизованих підприємств України В'ячеслав Биковец. – А подібне заняття має хороші перспективи. Готові вироби можна як поставляти в торгівельні мережі, так і реалізовувати в своєму регіоні». До речі, в крупних містах вироби народних промислів можна продати як мінімум удвічі дорожче за закупівельну ціну. Одним словом, в українському селі цілком можливо заможно жити і заробляти гроші. Лише для цього доведеться проявити куди більше креативності і працьовитість, чим при роботі в столичному офісі.

Автор: Світлана Моголюк Джерело: vgorod.com.ua

Переклад з російської Н.В.Маслій

Категорія: Бізнес | Переглядів: 7000 | Додав: Nazar | Рейтинг: 3.4/5
Всього коментарів: 1
0
1 Lynk   [Матеріал]
Все це теорія.... А якщо бути точнішим дешева популістична теорія....!!!
Автор статті нічого не пише про систему дозволів які неоххідно отримати скажімо для вирошування та реалізації свинини, чи реалізації риби, а токож про те що всі ми (хто купує мясо на базарі) вже десь 2-3 роки їмо польську імпортовану свинину, бо наша, вирощена на якісних кормах набагато дорожча, або ж вирощену в Україні на біостимуляторах.... Тобто : свиня живе не більше ніж 3 місяці... а потім її треба різати, або вона просто помирає від церозу печінки.
Ніколи нігде в світі сільське господарство не є прибуткове.... Всюди воно отримує шелені державні дотації...(окрім нашої держави , звичайно).
А щодо "заможно жити в селі" ,- скажу словами одного підприємця, батько якого жив і працював на землі - був фермером... Так от,- батько йому казав, зашиваючи дірки на мішках в неділю після церкви :"Сину, на землі ти ніколи на заробиш гроші..., але і голодним ніколи небудеш... "

Ім`я *:
Email *:
Усі смайли
Код *: